Rubrieken 

 

Inhoud/Contents    

 
Pasoeroean prauw voor de kust van Pasoeroean  

 


map of East Java


Johannes Josephus Meijer


Jannetje Merry Meijer


Eduard Meijer + Willy DaniŽl
en dochtertje Everdina


De kaart ter linker zijde is een deel van een in de praktijk veelvuldig gebruikte kaart door familie op Oost-Java. De ondergrond is een linnen basis met daarop rechthoekige delen geplakt wat ook te zien is aan de smalle banen op deze kaart. Oost-java is dat deel van het toenmalige Nederlands IndiŽ waar deze webpages over handelen. De kaart is uitgebracht rond 1900 en bevat ook een plattegrond van het toenmalige Batavia. Alle naamgevingen zijn in de toenmalige gebruikelijke schrijfwijze en spelling die nogal eens veranderde door de koloniale geschiedenis totdat de republiek Indonesia definitief haar eigen spreek- en schrijftaal vast stelde. U kunt de kaart bekijken door er op te 'klikken'.


Aan de linker kant zien we een portret van opa "Jan'. Hij is een stamvader van vele Indische familileden. opa Jan werd in 1860 te Semarang geboren uit Wilhelmina Meijer maar zijn geboorte-aangifte geeft de naam van zijn vader niet prijs. Opa Jan werd als 2 jarig jongentje wees en het is zo goed als zeker dat hij zijn moeders achternaam kreeg. Opa Jan werd wel eens naar zijn geboorte-geschiedenis gevraagd. Dat werd niet altijd in dank afgenomen. Zijn gevleugelde opmerking daarover luidde dan ook dikwijls: "ik ben niet geboren maar uit de hemel gevallen".  Jan besteedde het belangrijkste deel van zijn leven bij het Staatsspoor als stationschef in diverse plaatsjes op Oost-Java.


Nog een belangrijk portret zien we hier links van oma Merry. Zij is een belangrijke tussenschakel in een aantal families van Indische komaf. Zij heeft een aantoonbare afstamming die verder terug gaat dan haar echtgenoot Jan. Het is zeer waarschijnlijk (onderzoekingen wijzen daar op) dat zij beiden dezelfde stamvader hebben, Johannes Meijer die vÚÚr 1800 op Oost-Java verscheen. Van hem en een 'inlandsche' vrouw zijn een dochter en een zoon bekend die respectievelijk in 1771 en 1782 werden geboren. De moeder van Merry 'Jannetje Gattiker' geheten is nog een belangrijke te onderzoeken schakel daar er van haar ouders nog niets boven water is gekomen, hoewel er toch nog 3 andere personen met de naam Gattiker werden gevonden.


Eduard DaniŽl die geboren werd in 1n 1861 in Bangil werd de leverancier van 4 huwelijks kandidaten voor 4 kinderen van Jan en Merry Meijer. Drie zoons van Eduard en ťťn dochter gingen een huwelijk aan met 3 dochters en 1 zoon van Johannes. 
Dat maakt dat deze families sterk met elkaar verbonden zijn geraakt en dezelfde roots in het DaniŽl- en Meijergeslacht. Beider voorgeslacht was voor een groot deel werkzaam in de suikerriet-teelt en verwerking maar de nakomelingen vonden meer en meer een werkkring in het spoortransport en andere technische beroepen. Hoewel .... nog steeds bleven ook de kantoorbanen poulair.

Velen waren in vroeger tijden een kort leven beschoren zoals Willie DaniŽl die, ondanks haar kuur in Davos, te vroeg overleed (33 jaar) aan de gevolgen van TBC. Ook Eduard was geen lang leven beschoren door een heftige Typhus infectie, hij werd niet ouder dan 43 jaar.